VERIFIED SOLUTION i

Resolve issue where Portrait Foundation PerfMon collector set not installing correctly

This seems to affect Windows Server 2008 R2 and Windows Server 2012.

Issue

When you run the Portrait Foundation System Setup Tool to configure Portrait Foundation 4.4 U4 (or later) you note that the logging window contains the following text at the point when it is trying to install the Portrait-specific Performance Monitor data collector set called 'Portrait_Performance'.
 "The security ID structure is invalid"
This is followed by a couple of messages stating that the 'Data Collector Set was not found'.

This prevents Portrait from automatically logging the necessary PerfMon counters and although it will not affect the runtime, it means that PerfMon counters will not be made available if an error occurs in the system.

It is highly recommended that this is addressed using the fix below.

Cause

It has been identified that some operating systems fail to load the supplied PerfMon template because of an issue with the security identifiers within the existing template.

Resolution

UPDATED: April 13, 2017
The resolution is to re-apply the PerfMon template using a version that has had the security identifiers removed.

To fix this issue, try the following:
  • Save the attached xml file (which has had its Security data removed) onto the machine having PerfMon installation issues. This can be done after the existing installation.
  • On the machine having the issues, open an administrative command prompt and navigate to the location of the above file.
  • Run the following command:
logman.exe import -xml "Portrait PerfMon 2008 SingleBox.xml" -n Portrait_Performance
  • Open PerfMon.exe to see if the new Portrait  PerfMon collector set was created under the 'User defined' section.
  • If so, right click it and choose 'Start'.
If this still does not work, please contact Portrait Support.
Note that this issue has been fixed in Foundation version 5.0 Update 1.